Ogrzewający zdrowy napój fasolowy. Odchudzające mleko z fasoli Diety Długowieczności.

0
575
Rate this post

Czerwona fasola jest jedną z najzdrowszych składników spożywczych. Posiada wiele właściwości leczniczych i regenerujących organizm. Jest bardzo często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, a w szczególności w Japonii i Chinach jest uważana za składnik diety długowieczności.

W Japonii używa się jej do tradycyjnych deserów, napojów oraz niektórych dań. Jest także wykorzystywana w chińskiej medycynie. Jest to wspaniały i leczniczy składnik, dlatego będziemy jeszcze o nim wiele razy pisać. Tak więc, zapraszamy na więcej przepisów Diety Długowieczności i do poznania sposobu żywienia wg. ludzi długowiecznych.

Czerwona fasola posiada właściwości ogrzewające. Podwyższa ciepłotę ciała, stymuluje metabolizm, wzmacnia organizm i przedłuża życie.
Jest bogata w wiele składników odżywczych tak jak wysokiej jakości białko i rozpuszczalny błonnik. Zawiera duże ilości (25-30%) żelaza, potasu, magnezu, fosforu, miedzi, cynku i manganu.

Wspomaga trawienie, obniża poziom cukru we krwi, odchudza.

Dzięki dużej ilości rozpuszczalnego błonnika stymuluje pracę jelit. Wspomaga rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej, dzięki czemu przyczynia się do utrzymania w zdrowiu układu trawiennego. Białko i błonnik czerwonej fasoli obniża poziom cukru we krwi i stanowi dobrą ochronę przed cukrzycą i otyłością. Jest to także doskonały składnik przy odchudzaniu. Dzięki czerwonej fasoli łatwo poczujemy sytość, która może się utrzymać przez 2-3 godziny.Â

Wspomaga układ krwionośny i zdrowie.

Zawiera duże ilości łatwo przyswajanego białka oraz 3 najważniejsze minerały: wapno, potas i magnez. Są one podstawą funkcjonowania komórek naszego ciała. Wspomagają w utrzymaniu dobrego ciśnienia krwi i zdrowego serca. Składniki czerwonej fasoli oraz zawarte w niej antyoksydanty chronią nas przed nowotworem. W czerwonej fasoli znajduje się ich aż 10 razy więcej niż w białej.

Przepis Diety Długowieczności na zdrowe ogrzewające mleko z fasolą.

3 łyżki stołowe czerwonej fasoli
1 łyżeczka naturalnego miodu (opcjonalnie)
niepełna szklanka ciepłego mleka (rodzaj mleka wg.wyboru)

Podgrzać mleko, wszystko wrzucić do miksera i dobrze zmiksować.

Polecamy pić ciepłe mleko. Napój jest świetną niskokaloryczną przekąską. Może zastąpić śniadanie lub lekką kolację.
Picie ciepłego mleka szybciej pobudzi metabolizm, lepiej rozpuści błonnik i składniki odżywcze, przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej, ociepli organizm i da nam poczucie sytości.

Jeśli chcemy wypić mleko na śniadanie lub po treningu, polecamy zwiększyć ilość fasoli do 5 stołowych łyżek. Zwiększona ilość białka zmniejszy apetyt i spowoduje, że nie będziemy głodni przez kilka godzin. Pijąc takie mleko po treningu, zaopatrzymy nasz organizm w niezbędne składniki odżywcze tak jak wyżej wymienione minerały oraz lekko przyswajalne białko.