Czerwona fasola jest jedną z najzdrowszych składników spożywczych. Posiada wiele właściwości leczniczych i regenerujących organizm. Jest bardzo często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, a w szczególności w Japonii i Chinach jest uważana za składnik diety długowieczności.
W Japonii używa się jej do tradycyjnych deserów, napojów oraz niektórych dań. Jest także wykorzystywana w chińskiej medycynie. Jest to wspaniały i leczniczy składnik, dlatego będziemy jeszcze o nim wiele razy pisać. Tak więc, zapraszamy na więcej przepisów Diety Długowieczności i do poznania sposobu żywienia wg. ludzi długowiecznych.
Czerwona fasola posiada właściwości ogrzewające. Podwyższa ciepłotę ciała, stymuluje metabolizm, wzmacnia organizm i przedłuża życie.
Jest bogata w wiele składników odżywczych tak jak wysokiej jakości białko i rozpuszczalny błonnik. Zawiera duże ilości (25-30%) żelaza, potasu, magnezu, fosforu, miedzi, cynku i manganu.
Wspomaga trawienie, obniża poziom cukru we krwi, odchudza.
Dzięki dużej ilości rozpuszczalnego błonnika stymuluje pracę jelit. Wspomaga rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej, dzięki czemu przyczynia się do utrzymania w zdrowiu układu trawiennego. Białko i błonnik czerwonej fasoli obniża poziom cukru we krwi i stanowi dobrą ochronę przed cukrzycą i otyłością. Jest to także doskonały składnik przy odchudzaniu. Dzięki czerwonej fasoli łatwo poczujemy sytość, która może się utrzymać przez 2-3 godziny.Â
Wspomaga układ krwionośny i zdrowie.
Zawiera duże ilości łatwo przyswajanego białka oraz 3 najważniejsze minerały: wapno, potas i magnez. Są one podstawą funkcjonowania komórek naszego ciała. Wspomagają w utrzymaniu dobrego ciśnienia krwi i zdrowego serca. Składniki czerwonej fasoli oraz zawarte w niej antyoksydanty chronią nas przed nowotworem. W czerwonej fasoli znajduje się ich aż 10 razy więcej niż w białej.
3 łyżki stołowe czerwonej fasoli
1 łyżeczka naturalnego miodu (opcjonalnie)
niepełna szklanka ciepłego mleka (rodzaj mleka wg.wyboru)
Polecamy pić ciepłe mleko. Napój jest świetną niskokaloryczną przekąską. Może zastąpić śniadanie lub lekką kolację.
Picie ciepłego mleka szybciej pobudzi metabolizm, lepiej rozpuści błonnik i składniki odżywcze, przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej, ociepli organizm i da nam poczucie sytości.
Jeśli chcemy wypić mleko na śniadanie lub po treningu, polecamy zwiększyć ilość fasoli do 5 stołowych łyżek. Zwiększona ilość białka zmniejszy apetyt i spowoduje, że nie będziemy głodni przez kilka godzin. Pijąc takie mleko po treningu, zaopatrzymy nasz organizm w niezbędne składniki odżywcze tak jak wyżej wymienione minerały oraz lekko przyswajalne białko.