Sorbet czereśniowy, koktajl z czereśni. Przepis Dieta Długowieczności, Dieta Cud Okinawa.

0
579
Rate this post
Czereśnie to jedne z najzdrowszych owoców świata, które niestety są za rzadko spożywane. Większość spożywa te owoce jedynie w sezonie, a szkoda ponieważ
czereśnie posiadają wyjątkowe wartości odżywcze i uzdrawiające. W jednym, jedynym, małym owocu czereśni znajduje się ogrom cennych składników, więcej na ten temat dowiesz się tutaj.
Warto więc się przekonać, dlaczego te małe, piękne owoce, są tak bardzo cenne dla naszego zdrowia.
Czereśnie to owoce lata. Możemy się nimi cieszyć przez jedynie kilka tygodni w roku. Kiedy sezon na polskie czereśnie się skończy, większość z nas zapomina o istnieniu tych owoców na dobrych parę miesięcy.
W Diecie Długowieczności zachęcamy was do spożywania owoców sezonowych, ale czereśnie są tak bardzo zdrowymi owocami, że warto je spożywać przez okrągły rok.
Po sezonie polskich czereśni, możecie dostać te owoce z importu, a także czereśnie mrożone. Szczególnie te mrożone są dostępne przez okrągły rok.  Oczywiście mrożone czereśnie nie są tak bardzo smaczne jak świeże, co nie oznacza, że są one mało wartościowe. Poniżej znajdziecie bardzo łatwy przepis Diety Długowieczności, Diety Cud Okinawa, dzięki któremu poznacie jak przygotować pyszny napój lub sorbet z czereśni.


Autorski przepis Diety Długowieczności, Diety Cud Okinawa.

Przepis na 2 osoby
Składniki:
1 szklanka świeżych lub mrożonych czereśni
2/3 szklanki zimnego soku czereśniowego, wiśniowego lub wody.

Czereśnie umyć, wydrążyć pestki i lekko zmrozić w zamrażalce, tak aby były lekko twarde. Jeżeli macie już gotowe, wcześniej zamrożone czereśnie, należy je jedynie częściowo rozmrozić.
W chłodniejsze dni, kiedy nie macie ochoty na ochładzający sorbet, możecie przygotować zwykły koktajl z czereśni. W tym przypadku należy dodać owoce rozmrożone lub jeśli używacie świeżych czereśni, dodajcie je bez uprzedniego ich mrożenia.

Do miksera wlewamy schłodzony sok, wkładamy owoce  i wszystko razem miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.