Dieta Długowieczności, pyszna i zdrowa sałatka z sezonowych warzyw i szczawiu.

0
549
Rate this post

Szczaw jest jedną z najzdrowszych dziko rosnących roślin, która jak dotychczas jest za mało doceniana. W sezonie wiosenno – letnim możemy do woli korzystać z dobrodziejstw natury, wybrać się na łąkę i nazbierać dziko rosnącego szczawiu. Polecamy korzystać ze świeżego, a najlepiej surowego szczawiu, który oprócz wyśmienitych walorów smakowych jest także niesłychanie zdrowy.
Szczaw to zioło, które spożywane w mniejszych ilościach przynosi więcej pożytku niż szkody.

Szczaw posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antynowotworowe. Oczyszcza krew i organy wewnętrzne, wspomaga trawienie i detoksykację jelit, działa antyzapalnie, obniża cholesterol i poziom cukru we krwi, wspomaga w leczeniu chorób skóry i wielu innych dolegliwości.

Spożywany w mniejszych ilościach (nie kilogramach) jest bezpieczny dla tych, którzy nie mają większych problemów zdrowotnych. Zatrucie lub problemy związane ze spożyciem szczawiu u ludzi zdrowych wystąpią jak go spożyjemy 5-15kg na dzień.
Dieta Długowieczności i Dieta Cud Okinawa wykorzystuje surowe zioła i rośliny i jako pierwsi w Polsce proponujemy wam spożywanie szczawiu na surowo.

Autorski przepis Diety Cud Okinawa, Diety Wabi Sabi i Diety Długowieczności.

przepis na 2 osoby.

Składniki:
1 letni ogórek
1 rzodkiewka
parę listków szczawiu
sól morska do smaku

 

Sposób wykonania.

Ogórek obrać ze skóry, przeciąć go na pół, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewkę pokroić na cienkie plasterki, a plasterki na cienkie paseczki.
Solimy ogórki do smaku, lekko ugniatamy i odstawiamy je na 10 minut. Po 10 minutach dodajemy do nich pociętą rzodkiewkę. Siekamy szczaw na podłużne paseczki i dodajemy do reszty składników. Lekko mieszamy i serwujemy ją natychmiast po przyrządzeniu.

Sałatka Diety Długowieczności to kompozycja 3 smaków: soli, aromatu świeżych, letnich ogórków oraz świeżego i lekko kwaśnego szczawiu. Jest ona lekkostrawna, niskokaloryczna i zachowuje wszystkie naturalne walory smakowe  składników z jakich jest wykonana.

W naszych dietach nie miesza się składników jak „popadnie” i rzadko miesza się je z tuczącymi sosami, które zakłócają prawdziwy smak warzyw. Jak umiejętnie kombinować ze sobą składniki oraz zasady diety długowieczności – więcej na temat zasad żywienia najszczuplejszych i najdłużej żyjących ludzi świata zobacz nasz program warsztatów i nasze książki z tej tematyki.