Woda – niepozorna substancja która ratuje zdrowie i życie

0
525
Rate this post

Bez pożywienia można przeżyć parę tygodni, ale bez wody zaledwie parę dni. Wszystkie funkcje w organizmie człowieka odbywają się z udziałem wody. Woda odgrywa ważną rolę w zaopatrywaniu komórek ciała w substancje odżywcze oraz w oczyszczaniu ich z pozostałości metabolicznych. Woda wspomaga procesy trawienne, metabolizm, funkcje neurologiczne, nawilża i uelastycznia organy oraz ścięgna.

Około 60% wagi dorosłego człowieka stanowi woda. Ilość wody jest zróżnicowana w poszczególnych częściach ciała. Krew zawiera jej ok. 90% , mózg 95%, a koście zawierają 22 % wody.

Ciało człowieka składa się w większości z wody, z tego też względu woda odgrywa niesłychanie ważną i kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Niedostateczne ilości wody w organizmie wiążą się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Organizm potrzebuje regularnego dostarczania wody w ciągu całego dnia. Należy zaznaczyć, że ciało wydala dużą ilość wody na zewnątrz. Straty te należy nie tylko uzupełnić, ale także dodatkowo zaopatrzyć organizm w wodę, która jest niezbędna do sprawowania podstawowych funkcji metabolicznych.

Szacuje się, że dzienna utrata wody w organizmie człowieka wynosi około 1.5 litra, natomiast dzienne zapotrzebowanie na wodę waha się w granicach 2-3 litrów.

Większość ludzi nie pije dostatecznej ilości wody. Poleganie na uczuciu pragnienia jest błędne. Uczucie pragnienia występuje wtedy kiedy ciało czuje się zagrożone w związku z dużą utratą wody. Utrata wody wtedy jest już tak duża, że uczucie pragnienia jest jedynie biciem na alarm. Poleganie jedynie na uczuciu pragnienia naraża ciało na odwodnienie.

Chroniczne odwodnienie jest powodem problemów zdrowotnych takich jak: astma, alergie, problemy związane z kośćmi i stawami, bóle głowy, migrena, depresja, zmęczenie, brak energii, pogorszenie koncentracji, cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu, suchość błon śluzowych, zatwardzenia, złudne poczucie głodu i otyłość.

Oprócz picia wody można spożywać żywność zawierającą w swoim składzie dużą ilość wody. Do takiej żywności należą surowe warzywa i owoce, których zawartość wody wynosi około 90% .Woda pochodząca z warzyw i owoców jest bardzo dobrze przyswajana przez organizm i jednocześnie dostarcza ważnych składników mineralno witaminowych. Sok sporządzony w domowych warunkach z 1 kg owoców i warzyw może dostarczyć około 0,5-0,8 litra wody zawierającej cenne składniki odżywcze.

Woda podtrzymuje podstawowe funkcje całego ciała, a woda pochodząca z warzyw i owoców spełnia dodatkową funkcję, mianowicie odżywia, uzdrawia, alkalizuje, neutralizuje negatywny działanie wolnych rodników, wzmacnia i oczyszcza organizm.