9 powodów dla których należy unikać picia mleka.

0
575
Rate this post

Ogólny pogląd głoszący, że krowie mleko wzmacnia zęby i kości jest mitem. Coraz więcej badań naukowych na świecie potwierdza szkodliwość i negatywny wpływ mleka i jego produktów na organizm człowieka.

Oto kilka powodów dla których należy unikać picia mleka.

1.Wbrew utartej opinii, picie mleka nie zapobiega osteoporozie lecz przeciwnie, zwiększa ryzyko złamań i osteoporozy. W krajach gdzie pije się najwięcej mleka i spożywa się najwięcej mlecznych produktów, osteoporoza występuje najczęściej np. w krajach skandynawskich. W Afryce oraz Azji spożycie mleka i mlecznych produktów jest minimalne, tam też osteoporoza występuje rzadko. Dawno udowodnione badania naukowe potwierdziły, że im więcej spożywa się mleka, tym mniej wapnia przyswaja organizm.

2.Większość ludzi wierzy, że mleko jest największym i najpewniejszym źródłem wapnia. Podczas pasteryzacji i homogenizacji ulega zniszczeniu wiele składników odżywczych znajdujących się w mleku w tym wapń. Pasteryzowane i homogenizowane mleko wzbogacane jest syntetycznym składnikami, wapniem, witaminą A i D.

Składniki odżywcze, które rzekomo powinny być naturalne, pochodzą z syntetycznych źródeł i zostały dodane do mleka w fabryce. Gdyby mleko nie zostało sztucznie wzbogacone nie posiadałoby wiele wartości odżywczych. Tego typu mało wartościowa, wręcz szkodliwa dla zdrowia mieszanka białego płynu nie miałaby szansy, aby się sprzedać.

Mleczarnie doskonale wiedzą co zrobić, aby mleko wyglądało na zdrowe i wartościowe. Konsument kupując mleko wierzy, że kupuje „napój zdrowia” wraz z cennymi wartościami odżywczymi pochodzącymi prosto od matki natury, które to rzekomo mają uratować jego zęby i kości. Klient czytając informację na opakowaniu wierzy, że mleko zawiera naturalne i zdrowe składniki odżywcze. Nie wie on jednak, że substancje znajdujące się w mleku pochodzą prosto z aptecznych próbówek.

3. Najbogatsze źródła wapnia nie znajdują się w mleku lecz we wszystkich zielonych warzywach liściastych, soi, owocach, nasionach i orzechach .

4.Sery wytwarza się z pasteryzowanego mleka, które oprócz pasteryzacji poddawane są szkodliwej obróbce chemicznej. Do serów dodaje się barwniki, syntetyczne aromaty, antybiotyki, chemiczne substancje przeciw pleśniowe które maja chronić sery przed ich spleśnieniem oraz szkodliwe dla zdrowia metale ciężkie takie jak aluminium.

5.Badania wykazały, że osoby spożywające mleko oraz produkty mleczne są w większym stopniu(44%) narażone na niektóre choroby skóry, alergie, grzybicę w tym również trądzik młodzieńczy.

6.Według licznych badań naukowych przeprowadzonych na całym świecie insulino-podobny hormon wzrostu IGF-1 znajdujący się w mleku stanowi przyczynę nowotworów.

7.Laktoza znajdująca się w mleku wywołuje wiele problemów zdrowotnych i jest przyczyną wielu chorób. Większość ludzi na świecie ok. 50-75% nie posiada adekwatnego enzymu zwanego laktazą, potrzebnego do trawienia laktozy. U ludzi nieposiadających laktazy, picie mleka wywołuje jeszcze większe problemy zdrowotne niż u tych, którzy posiadają ten enzym. Z powodu braku enzymu mleko nie zostaje strawione i powoduje procesy gnilne w jelitach zatruwa i destabilizuje cały organizm.

8.Tłuszcze nasycone znajdujące się w mleku i produktach mlecznych powodują problemy zdrowotne takie jak nowotwory, choroby serca i układu krążenia. W krajach takich jak Japonia czy Chiny spożycie produktów mlecznych jest niskie. Występowanie tego typu chorób w tych krajach jest niewielkie. Jedynie w państwach zachodnich gdzie produkty mleczne stanowią główną podstawę żywienia, choroby takie jak nowotwory i choroby układu krążenia stanowią największy odsetek umieralności.

9.Ludzie którzy zrezygnowali z picia mleka oraz spożywania produktów mlecznych zauważyli zdecydowaną poprawę swojego zdrowia i swojej kondycji fizycznej.

Oto niektóre tylko przykłady chorób, które mają związek ze spożywaniem mleka i przetworów mlecznych są to: nowotwory, choroby skóry, zapalenia jelit, niestrawności, grzybica, reumatyzm, problemy z kośćmi, osteoporoza, wypryski, trądzik, alergie, astma, zapalenie zatok, zapalenie uszów, otyłość, choroby serca, choroby krążenia, podwyższony cholesterol, astma, egzema, katar sienny, problemy z trawieniem, bóle głowy, chroniczne zmęczenie, autyzm, cukrzyca, białaczka, skurcze mięśni, artretyzm, wzdęcia, gazy.

Co możesz zrobić już teraz?

Twój pierwszy krok do lepszego zdrowia:

1.Zacznij spożywać duże ilości warzyw i owoców w stanie surowym, zawierają one dużo naturalnego łatwo przyswajanego wapnia, witamin i innych minerałów.

2.W okresie letnim wychodź na słońce, gdyż witamina D wspomaga przyswajanie wapnia. W okresie jesiennym, zimowym i wiosennym należy uzupełnić braki witaminy D poprzez spożywanie dobrej jakości tranu, tłustych ryb oraz ewentualnie witaminy D3 w tabletkach.

3.Jeśli nie potrafisz zrezygnować z krowiego mleka, ogranicz jego spożycie lub zastąp przetworzone mleko z fabryki naturalnym nie przetworzonym mlekiem, bądź spożywaj mleko zrobione z nasion.

Ekologiczne i nie przetworzone krowie mleko, pochodzące z czystych,małych gospodarstw jest o wiele zdrowsze niż mleko komercyjne.Po jego ukiszeniu jest ono łatwiej przyswajalne.