Owoce Kumquat inaczej też zwane „Złotymi pomarańczami” pochodzą z Chin. Od wielu wieków są także uprawiane w wielu krajach Azji tak jak np. Korei, Japonii, Taiwanie czy Filipinach. Do Europy dotarły w 1846 roku i są uprawiane w niektórych krajach Śródziemnomorskich tak jak np. w Grecji.
Jest ich kilka odmian. Różnią się one odcieniem, smakiem i owalem. Jedne mogą być bardziej podłużne, a inne okrągłe, bardziej słodkie, a inne lekko gorzkie, mogą przypominać kolor pomarańczy lub mieć jaśniejszy złotawy odcień. Można je także sadzić w doniczkach w warunkach domowych. Ich wysyp przypada na okres zimy. W tym okresie nasze ciało potrzebuje dodatkowego wzmocnienia, dlatego regularne spożywanie tych owoców, właśnie zimą doskonale ochroni nas przed infekcjami.
Spożywa się je w całości, czyli ze skórką, wyrzucając jedynie same pestki.
Odchudzająca przekąska.
Nie bez powodu można je jeść do woli. Trudno byłoby przytyć spożywając Kumquat codziennie np. późnym wieczorem ponieważ na 100 gr. owoców przypada ok. 70 kal. Jest to bardzo niewiele w stosunku do wagi. Jeśli spożyjemy ok 100 gr. czyli 5-7szt. pozbędziemy się szybko nie tylko głodu, ale dostarczymy naszemu organizmowi bombę składników odżywczych. Trzeba wspomnieć, że te malutkie, piękne owoce są bardzo smaczne, a spożywanie ich to sama przyjemność. Zjedzone właśnie w całości dodatkowo wzmacniają nasz organizm.
Co zawierają? Składniki odżywcze owoców Kumquat.
Tak jak wszystkie owoce cytrusowe tak i owoce Kumquat zawierają w swojej skórce liczne uzdrawiające olejki i cenne flawonoidy, które nadają tym owocom cytrusowego aromatu i smaku. Olejki posiadają właściwości bakteriobójcze, dlatego jeśli owoce będą spożywane w całości, doskonale pomogą zwalczać zimowe infekcje i uodpornią nasz organizm.
Zawierają dość dużo witaminy C, ok. 70% zalecanej dawki na 100gr. owoców. Oprócz tego zawierają liczne phytoskładniki, flawonoidy i antyoksydanty. Są bogate w magnez, potas, witaminy z grupy B i A oraz w mniejszej ilości witaminę E.
Owoce wielofunkcyjne.
W przeciwieństwie do innych owoców cytrusowych są one mało soczyste. Wyróżniają się spośród innych owoców cytrusowych tym, że ich skórka jest bardzo cienka, aromatyczna, słodka i smaczna. Przekrawając owoce na pół zauważymy uwalniający się sok wraz z olejkiem cytrusowym, który jest najcenniejszą częścią owoców. Same wnętrze, czyli miąższ nie jest aż tak soczysty jak skórka i części wokół niej.
Owoce doskonale nadają się do przetwarzania. Można je z powodzeniem smażyć, gotować czy nawet piec.
Jak je kroić, obierać i przygotować, zapraszam na ciekawy film zamieszczony poniżej.