Zielona papaja na dobre trawienie i długowieczność. Przepis na egzotyczną sałatkę z zielonej papai.

0
645
Rate this post

Zielona papaja jest zwykłą papają tylko jest niedojrzała. Służy ona jako warzywo. Jest neutralna w smaku, nie zawiera zbyt dużo cukru, a jej miąższ jest dość twardy. Doskonale nadaje się do gotowania, duszenia lub tak po prostu na surowo w formie sałatki.

We wcześniejszym poście można poczytać więcej na temat zielonej papai, gdzie ją kupić, jak ją zdobyć oraz obrać. Polecam także obejrzeć poniższy film z dokładną instrukcją jak przygotować sałatkę oraz jak obrać papaję i po wiele innych ciekawych porad.

Ludzie na wyspach długowieczności spożywają ten owoc, warzywo bardzo często w codziennej diecie. Ułatwia ono trawienie białek, pomaga w lepszym przyswajaniu pożywienia, co jest następstwem dobrego zdrowia i długiego życia.

Dieta długowieczności proponuje szybką i bardzo łatwą sałatkę, surówkę z papai. Jest ona bardzo lekka, nie zawiera oleju, nie obciąża organizmu, a co najważniejsze ułatwia trawienie posiłku. Polecamy ją spożywać wraz z potrawami mięsnymi lub według własnego upodobania. Jest to egzotyczna sałatka o smaku cytrusów.

Autorski przepis Diety Długowieczności.
Przepis na 1-2 osoby
Składniki:

1/4 zielonej papai
3 łyżki stołowe świeżego soku z mandarynki lub pomarańcza
kilka kropel limonki
1/2 łyżki stołowej japońskiego sosu sojowego np. kikoman
sól morska do smaku

Papaję przekrawamy na pół, a następnie na ćwiartki. Obieramy ze skóry. Obierakiem kroimy na małe paseczki, a następnie siekamy paseczki nożem na cieniutkie, podłużne paseczki. Zobacz film.
Pokrojoną papaję wkładamy do miseczki i przyprawiamy resztą składników.
Sałatkę należy przygotować tuż przed jej spożyciem ponieważ zachowa ona najlepsze walory smakowe, będzie chrupka i lekko trącona smakiem sosu.