Jagody to jedne z najbardziej uzdrawiających owoców świata.W połączeniu z naturalnym, domowej roboty, alkalizującym jogurtem bogatym w zdrowe bakterie, tworzą świetny, uzdrawiający posiłek.
Jagody są niesłychanie popularne i znajdują się na czołowej liście wśród najbardziej uwielbianych owoców jagodowych na świecie.
Są one bardzo bogate w antyoksydanty i z tego też powodu polecamy je spożywać jak najczęściej, najlepiej w stanie surowym. Są one dostępne przez okrągły rok, w formie świeżej lub mrożonej. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są oczywiście jagody sezonowe, takie zebrane prosto z lasu.
Należy jednak pamiętać, że obecnie ta forma spożywania leśnych jagód stanowi zagrożenie zarażenia się niebezpiecznym pasożytem bąblowicy. Warto sprawdzić w internecie jak się zabezpieczyć przed zarażeniem.
Dieta długowieczności wykorzystuje te pyszne owoce na różne sposoby. W tym przepisie możesz łatwo je wykorzystać sporządzając pyszny i lekki koktajl. Spożywając jagody kilka razy w tygodniu będziesz mógł skuteczniej ochraniać swój organizm przed chorobami.
Autorski przepis Diety Cud Okinawa.
Przepis na 2 osoby
1 duża szklanka jagód
1 duża szklanka domowej roboty jogurtu*
2-3 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
*Domowy jogurt możemy zrobić z ekologicznego, ukiszonego mleka. Jak go zrobić? Zobacz linki poniżej.