Pyszny przepis na owocowe lody, które nie tylko odchudzają, ale także nie zawierają składników takich jak: cukier, mąka czy śmietana. Lody te można jeść do woli bez wyrzutów sumienia. Są bardzo lekkie w smaku i bardzo pyszne. Jeśli dbacie o linię lub jesteście w fazie odchudzania, a macie ochotę na coś słodkiego, to te lody jak najbardziej powinny przypaść wam do gustu. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga posiadania maszyny do lodów. Jeśli jednak macie maszynę do lodów i chcielibyście z niej skorzystać, to możecie ją śmiało użyć. Należy wtedy całą zawartość przełożyć do maszyny i ukręcić pyszne lody. Z maszyny wyjdą nieco lepsze w konsystencji.
przepis na 2-4 osoby
3 banany
1.5 szklanki czereśni
wybrany słodzik do smaku
Urządzenia:
robot kuchenny, mikser, rozgniatacz do owoców
Banany obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do woreczka
i mrozimy. Najlepiej banany przetrzymać w zamrażalce na całą noc.
Do lodów możemy dodać świeże lub duszone czereśnie, wszystko według uznania. Dla uzyskania intensywniejszego czereśniowego smaku, polecam jednak czereśnie duszone.
Jak udusić czereśnie?
Wydrążamy pestki z czereśni, przekładamy je do małego garnka, wsypujemy słodzik (ilość wg. upodobania) i dusimy 5-10 min. na lekkim ogniu często mieszając. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby nie przypalić owoców oraz aby nie wyparował z nich sok. Część wody powinna odparować, a lekko gęsty sok, który się utworzy podczas procesu duszenia powinien pozostać w garnku. Będzie nam on potrzebny do barwienia lodów.
Jak zrobić lody?
Wyjąć banany z zamrażalki, przełożyć je do miksera lub robota kuchennego i nieco odczekać np. 5 min, aż banany lekko zmiękną. Należy je jedynie bardzo lekko rozmrozić w celu lepszego miksowania.
Do bananów włożyć 2/3 porcji uprzednio uduszonych czereśni i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
Po zmiksowaniu przełożyć masę lodową do dużej miski i dodać do niej resztę owoców wraz z sosem. Następnie wszystko razem lekko wymieszać szpatułką. Po wyjęciu lodów z miksera, należy w miarę szybko wykonywać czynności, aby zapobiec rozmrożeniu się masy lodowej. Miskę można uprzednio włożyć na parę minut do zamrażalnika lub lodówki, aby ją nieco schłodzić i zapobiec rozmrożeniu się masy lodowej.
Masę przełożyć do pudełeczka, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalce.
Z podanej ilości składników wyjdzie około 500ml lodów.
Czas mrożenia od 2-4 godzin.
Podawać ze świeżymi czereśniami.
Smacznego.