Turyści mają określone wymagania dotyczące tego co na wakacjach będą jedli. Jedni idą na żywioł. Zawsze rezerwują nocleg bez wyżywienia i stołują się w okolicznych sklepach i restauracjach. Na śniadanie wystarczy im kilka owoców, na obiad mogą nie jeść nic, a na kolację zaleją wrzątkiem chińską zupkę. Inni natomiast celebrują każdy posiłek, wybierają opcję all inclusive i z niecierpliwością czekają na każdy luksusowy posiłek. A jakie posiłki powinien serwować ośrodek, który organizuje turnus rehabilitacyjny dla dzieci nad morzem? Trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę preferencje dzieci chorych. Na pewno wiele z nich cierpi na różne alergie pokarmowe i nietolerancje. Obowiązkową opcją do wyboru musi być dieta bezglutenowa i dieta bez nabiału. Wielu ludzi nie je mięsa, więc potrawy wegetariańskie i wegańskie muszą znaleźć się w menu. Ułożenie takiego menu, które będzie spełniało oczekiwania wszystkich gości, nie jest proste, ale jest to zadanie dla profesjonalnego dietetyka, dla którego takie wyzwania to codzienność.