Przygotowywanie posiłków odbywa się w taki sposób, aby wywołać radość, pobudzić apetyt i przygotować ciało do dobrego trawienia. Każde danie jest serwowane i sporządzane tak, aby zapobiec przejadaniu, obciążaniu układu pokarmowego, niestrawnościom, tyciu, oraz aby podczas spożywania doznawać uczuć ogromnej satysfakcji.
5 Magicznych kroków – 25 elementów.
Pożywienie powinno zaspokajać jednocześnie duszę i ciało. Posiłek powinien być dobrze zbalansowany pod każdym względem: wyglądu, kolorystyki i smaku. Stosuje się zasadę 5 magicznych kroków i 25 elementów dzięki którym, każdy posiłek staje się wyjątkowym dziełem sztuki i niepowtarzalnym wydarzeniem dnia.
5 zmysłów
Spożywając posiłki za pomocą 5 zmysłów sprawujemy ucztę dla duszy, ciała i umysłu. Wzbudza to pozytywne, głęboko ukryte uczucia, zachwytu, radości, poczucia piękna, spokoju, relaksu i komfortu, odświeża, regeneruje ciało, duszę i umysł.
5 kolorów
Zbalansowany kolorystycznie i estetycznie posiłek nie tylko wygląda pięknie i wzbudza radość, lecz także pobudza apetyt. Tak przyrządzony posiłek w rezultacie ma wpływ na dobre samopoczucie, harmonię i spokój wewnętrzny, a bogactwo składników odżywczych, ze względu na różnorodność kolorów przyczynia się do utrzymania dobrego zdrowia.
5 smaków
Zharmonizowany smakowo posiłek nie tylko jest smaczny, ale także wspiera zdrowie, stymulując ciało i wszystkie organy do lepszego funkcjonowania. Danie powinno mieć smak naturalnego składnika z jakiego zostało ugotowane, a dodatki smakowe nie powinny zbytnio przesłaniać naturalnego smaku głównego składnika.
5 sposobów
Zasady przyrządzania posiłków mają za zadanie zmniejszać ilość tłuszczu, podnosić walory smakowe potrawy, ułatwiać trawienie oraz zachowywać jak najwięcej wartości odżywczych danej potrawy.
5 Postaw
Pozytywne nastawienie do życia oraz stosowanie wyżej wymienionych zasad przy sporządzaniu oraz spożywaniu posiłków sprzyja zdrowiu, dobremu samopoczuciu wzmacnia więzi pomiędzy ludźmi, relaksuje i przynosi radość.