Japońskie metody na długowieczność. Przedłużanie życia o 35 lat w Dolinie Piekła Owakudani Valley.

0
463
Rate this post

To, że Japończycy żyją najdłużej na świecie jest znanym, niezaprzeczalnym faktem. Dzięki swojej niesłychanie zdrowej, tradycyjnej diecie i wyjątkowego podejścia do życia potrafią na długo zachować młodość i zdrowie.

W Japonii jest jednak jedno magiczne miejsce gdzie w wyjątkowy i łatwy sposób każdy może osiągnąć długowieczność. Do tego nie potrzeba żadnej diety, żadnych starań i zabiegów.

Wystarczy jedynie dojechać na miejsce, wydać 500 Y = 16zł, zakupić całą paczkę czarnych jajek (5szt) i przedłużyć sobie życie o 35 lat. Według starego powiedzenia każde zjedzone czarne jajko przedłuży nam życie o 7 lat.

To bardzo łatwy i rewelacyjny sposób godny polecenia szczególnie dla tych, którzy zamartwiają się czy dożyją do 60-ątki, i czy oby na stare lata nie dopadnie ich jakaś choroba. Po co zaprzątać sobie głowę zdrową dietą lub skażonym środowiskiem jak wymyślono lepsze metody na długowieczność?

Zamartwianie się na zapas czy dożyjemy do jutrzejszego dnia raczej nikomu nie popłaca. Lepszym wyjściem jest zjeść paczkę jajek i mieć spokojną głowę, że nic nam już nie zagrozi.

Odkąd Japończycy wymyślili metodę przedłużania sobie życia jajkami w dodatku za bardzo niską cenę, codziennie setki ludzi, bez względu na warunki pogodowe udają się do magicznej Doliny Piekła, aby zjeść choćby 1 jajko długowieczności.

Witamy w piekle.

Dolina Piekła inaczej zwana Owakudani znajduje się w kraterze wulkanu góry Kamiyama usytuowanej tuż obok wulkanu Fuji. Jest to jedno z najbardziej aktywnych sejsmicznie terenów Japonii.

Przybywając na miejsce można poczuć się jak w prawdziwym piekle. Pierwsze co nas uderza to widoki wiecznie wydobywających się z wnętrza ziemi toksycznych gazów o zapachu siarki, następnie dźwięki gotującej i wydobywającej się z ziemi gorącej wody. Na pierwszy rzut oka krajobraz wygląda na niesamowicie mistyczny i groźny przypominający nieco horrorystyczny film. Faktem jest, że takie widoki można podziwiać już od 3000 lat od czasu ostatniego wybuchu wulkanu góry Hakone, który pozostawił po sobie ślady w formie aktywnie wydobywających się gazów i tryskającej gorącej wody prosto z wnętrza krateru.

Dolina piekła nie tylko wrze od gorącej wody, ale także od tłumów ludzi, którzy codziennie docierają na szczyt wulkanu umiejscowionego na ponad 1000 m n.p.m. w celu m.in. zapewnienia sobie długowieczności.

To miejsce już od dawna stało się niesłychanie popularną atrakcją turystyczną wśród Japończyków i turystów zagranicznych, którzy oprócz przedłużania sobie życia, mogą także podziwiać wyjątkowo piękny widok na wulkan Fuji.

Dlaczego czarne jajka ?

Szczyt krateru Doliny Piekła wygląda jak jeden wielki gotujący się garnek z którego nieustannie wydobywa się para (trujące gazy). Znajduje się tam kilka zbiorników wody w których mi.in gotuje się kurze jajka.

Jajka wjeżdżają na górną część krateru specjalną kolejką. Są one spakowane w specjalne pojemniki wykonane ze stalowej siatki, a następnie zanurzane w wulkanicznej gorącej, zmineralizowanej wodzie.

Dzięki zawartości żelaza oraz innych mikroelementów, skorupki jajek przybierają czarną barwę. W ten sposób uzyskujemy piękne, czarne jajka, które także są zdrowe, ponieważ są wysoko zmineralizowane.

Jak smakują?

W Dolinie piekła jajka schodzą jak świeże bułeczki. Zawsze można je kupić ciepłe i świeżo ugotowane. Takie cieplutkie, wyjęte prosto z wulkanicznej wody są bardzo pyszne. Można by powiedzieć, że smakują bardziej jajkowo ze względu na to, że podczas procesu gotowania duża ilość minerałów i siarki pochodzącej z wulkanicznej wody przedostała się do jajka.

Więcej na temat Doliny Piekła Owakudani można zobaczyć w naszych 8 odcinkowych filmach.