Czy dbasz o jakość twojego pożywienia?

0
478
Rate this post

W celu zachowania zdrowia i skutecznej ochrony przed chorobami spożywana żywność powinna być najwyższej jakości, zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz powinna być przygotowana w odpowiedni sposób.

Pożywienie obecnych czasów jest ubogie w składniki odżywcze, zatrute toksynami i przebywa daleką drogę transportu. Warzywa i owoce zbierane są w stanie niedojrzałym, co dodatkowo obniża ich nikłe wartości odżywcze. Mało wartościowa żywność trafiając na półki sklepów stała się akceptowaną normą żywienia.

Dodatkowym problemem związanym ze spożywaniem niezdrowej żywności jest zaopatrywanie się w niewłaściwe produkty, złe metody i nawyki gotowania oraz spożycie zbyt dużej ilości kalorii. Spożywana żywność jest przetworzona fabrycznie, nienaturalna, zawierającą niezdrowe tłuszcze, białą mąkę i cukier.

Stosowanie nieodpowiednich produktów oraz metod gotowania sprzyja powstawaniu groźnym chorobom. Szkodliwe często rakotwórcze substancje tak jak np. hydrolizowane tłuszcze, barwniki, aromaty, konserwanty oraz popularne grillowanie, podpiekanie lub smażenie w oleju osiągającym wysoką temperaturę są bardzo szkodliwe dla organizmu.

Zły sposób żywienia krajów Zachodu powoduje niedobory podstawowych witamin, minerałów, oraz wielu innych składników odżywczych w organizmie, co przyczynia się do ciągłego wzrostu chorób cywilizacyjnych. Szkodliwe składniki znajdujące się w pożywieniu, oraz produkty uboczne nieodpowiedniego sposobu przyrządzania posiłków, wyniszczają organizm na poziomie komórkowym.

Chemiczne składniki regularnie dostarczane do organizmu zaśmiecają i zaburzają właściwe funkcjonowanie komórek. Jeżeli ten podstawowy proces będzie zakłócony, wtedy jest łatwo popaść w chorobę.

Powinno się spożywać tylko i wyłącznie żywność, która jest zgodna z fizjologią organizmu człowieka. Czyli żywność naturalną, niskokaloryczną, a jednocześnie bogatą we wszystkie cenne substancje odżywcze, żywność nieprzetworzoną, pełnowartościową, w miarę możliwości ekologiczną, świeżą i przygotowaną za pomocą nieszkodliwych metod gotowania.