4 Pory roku w twojej diecie

0
576
Rate this post

Poczuj Sezon–Kisetsukan

Na Zachodzie mało kto zdaje sobie sprawę jak ogromne znaczenie może mieć  wpływ sezonu na zdrowie i sposób żywienia.

Większości ludzi błędnie rozumuje pojęcie i cel sezonowego żywienia kojarząc to przede wszystkim z sezonowym produktami np. truskawkami czy pomidorami. Nikt nie zauważa jak wielkie można odnieść korzyści zdrowotne  wprowadzając do codziennej diety i stylu życia pojęcie „czucia sezonu”.

Pojęcie Sezonu to coś więcej niż tylko sezonowe pożywienie. To płynące życie ciągle zmieniające swoją barwę i smak. Kisetsukan co po japońsku oznacza „poczuj sezon” wychodzi poza ramy pożywienia i sezonowych dań. Pojęcie to odgrywa pozytywną rolę w niemal każdej dziedzinie codziennego życia. Sztuką jest uchwycenie całego piękna i głębokiego znaczenia sezonu i wykorzystanie jego pozytywnych aspektów w codziennym życiu i żywieniu.

Umiejętność odczuwania i dopasowania się do sezonu wymaga odpowiedniego mentalnego nastawienia. (zobacz jak stworzyć umysł Wabi Sabi) Takie podejście przynosi ogromne korzyści zdrowotne na planie duchowym, emocjonalnym, umysłowym i fizycznym. Efektem tego jest wyciszony, bezstresowy, umysł, pozytywne nastawienie do życia, harmonia z otaczającym nas światem oraz czerpania ogromnej radości i satysfakcji ze spożywanego pożywienia.

4 Pory roku w diecie.

W sferze żywienia Kisetsukan wyraża się poprzez gotowanie, serwowanie oraz prezentację pożywienia według 4 pór roku. Sezonowe żywienie nie oznacza jedynie spożywania produktów sezonowych, lecz także dopasowanie i przygotowanie organizmu do zmiany warunków temperaturowych i metabolicznych w celu utrzymania dobrego stanu zdrowia, utrzymania dobrego poziomu energii i skutecznej ochrony przed chorobami.

Celebrowanie sezonu polega także na koncentrowaniu się na danej chwili, naturze i piękna sezonu, przeżywaniu jego całym sobą „tu i teraz” za pomocą 5 mistycznych elementów. Czyli jest to jednoczenie się ze zmieniającym się rytmem natury i sezonu, „zatrzymaniem się” i zwróceniem uwagi na jego piękno, bogactwo smaków, barwy, dźwięku i zapachu. Uchwyceniem momentu, danej chwili naszego życia i przeżywanie jej wszystkimi zmysłami, to tak jakby odkrywało się coś po raz pierwszy, upajając się jednocześnie uczuciem szczęścia i radości.

Zjednoczenie się z głębią i pięknem sezonu, nie pozwoleniem, aby przeminął jak cień, to sztuka zdrowego, radosnego życia z Wabi Sabi.