Poczuj Sezon–Kisetsukan
Na Zachodzie mało kto zdaje sobie sprawę jak ogromne znaczenie może mieć wpływ sezonu na zdrowie i sposób żywienia.
Większości ludzi błędnie rozumuje pojęcie i cel sezonowego żywienia kojarząc to przede wszystkim z sezonowym produktami np. truskawkami czy pomidorami. Nikt nie zauważa jak wielkie można odnieść korzyści zdrowotne wprowadzając do codziennej diety i stylu życia pojęcie „czucia sezonu”.
Pojęcie Sezonu to coś więcej niż tylko sezonowe pożywienie. To płynące życie ciągle zmieniające swoją barwę i smak. Kisetsukan co po japońsku oznacza „poczuj sezon” wychodzi poza ramy pożywienia i sezonowych dań. Pojęcie to odgrywa pozytywną rolę w niemal każdej dziedzinie codziennego życia. Sztuką jest uchwycenie całego piękna i głębokiego znaczenia sezonu i wykorzystanie jego pozytywnych aspektów w codziennym życiu i żywieniu.
Umiejętność odczuwania i dopasowania się do sezonu wymaga odpowiedniego mentalnego nastawienia. (zobacz jak stworzyć umysł Wabi Sabi) Takie podejście przynosi ogromne korzyści zdrowotne na planie duchowym, emocjonalnym, umysłowym i fizycznym. Efektem tego jest wyciszony, bezstresowy, umysł, pozytywne nastawienie do życia, harmonia z otaczającym nas światem oraz czerpania ogromnej radości i satysfakcji ze spożywanego pożywienia.
4 Pory roku w diecie.
W sferze żywienia Kisetsukan wyraża się poprzez gotowanie, serwowanie oraz prezentację pożywienia według 4 pór roku. Sezonowe żywienie nie oznacza jedynie spożywania produktów sezonowych, lecz także dopasowanie i przygotowanie organizmu do zmiany warunków temperaturowych i metabolicznych w celu utrzymania dobrego stanu zdrowia, utrzymania dobrego poziomu energii i skutecznej ochrony przed chorobami.
Celebrowanie sezonu polega także na koncentrowaniu się na danej chwili, naturze i piękna sezonu, przeżywaniu jego całym sobą „tu i teraz” za pomocą 5 mistycznych elementów. Czyli jest to jednoczenie się ze zmieniającym się rytmem natury i sezonu, „zatrzymaniem się” i zwróceniem uwagi na jego piękno, bogactwo smaków, barwy, dźwięku i zapachu. Uchwyceniem momentu, danej chwili naszego życia i przeżywanie jej wszystkimi zmysłami, to tak jakby odkrywało się coś po raz pierwszy, upajając się jednocześnie uczuciem szczęścia i radości.
Zjednoczenie się z głębią i pięknem sezonu, nie pozwoleniem, aby przeminął jak cień, to sztuka zdrowego, radosnego życia z Wabi Sabi.