Papaja uzdrawiający owoc. Co zawiera, właściwości, na co pomaga i dlaczego warto ją spożywać.

0
574
Rate this post

Papaja to owoc tropikalny o niesłychanych właściwościach uzdrawiających i pysznym, delikatnym słodkim smaku. Cały owoc, skórka i nasiona są jadalne. Nasiona mają lekko ostry smak przypominający nieco chrzan dlatego doskonale  nadają się jako przyprawa do potraw. Drzewo papai, liście i owoc zawierają liczne enzymy m.in. enzym papainę, która wspomaga trawienie białek.

Dla nas na Zachodzie papaja jest jedynie znana jako owoc jednak w krajach tropikalnych, tam gdzie ona rośnie, wykorzystuje się wszystkie jej części czyli owoc, liście i nasiona. Nasiona i liście papai były i nadal są wykorzystywane w medycynie ludowej jako efektywne lekarstwo na różne choroby, zapalenia, dolegliwości, malarię czy dengę.

Jak i do czego wykorzystać nasiona papai? Już wkrótce na blogu.

Co zawiera papaja?

Papaja jest bardzo bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze. Zawiera bardzo duże ilości antyoksydantów, duże ilości witaminy C, karotenoidy, flawonoidy, witaminę z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, minerały tak jak: potas, magnez, miedź, żelazo i aż 212 organicznych aminokwasów. Zawiera kwas pantotenowy, który jest niezbędny do przetwarzania białek, cukrów i tłuszczy, a także wzmacnia włosy i skórę.

Liczne enzymy zawarte w papai to m.in. papaina, która działa antyzapalnie na żołądek i układ trawienny oraz doskonale wspomaga procesy trawienne. Owoc papai wraz z nasionami i liśćmi ma także silne działanie antynowotworowe.

Na co pomaga papaja?

Chroni przed chorobami serca, utlenianiem się i odkładaniem w żyłach tłuszczy, chroni żyły przed stwardnieniem i uszkodzeniem, zapobiega przed zawałem i wylewem krwi do mózgu, wspomaga także wzrok.

Papaja wywiera bardzo pozytywny wpływ na układ trawienny, zapobiega nowotworom jelita, wrzodom żołądka, pomaga w odbudowaniu ścianek uszkodzonego jelita (IBS), pomaga w likwidowaniu zapaleń w układzie trawiennym, wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu z zalegających toksycznych substancji pokarmowych i uszkodzeń struktury DNA.

Spożywając papaję wieczorem i wstając rano następnego dnia, poczujemy się lekko, ponieważ to co spożyliśmy poprzedniego dnia zostanie dobrze strawione. Dzięki temu niestrawione resztki pokarmów nie zalegają i nie zatruwają naszego organizmu, wręcz przeciwnie, papaja pomaga dobrze i w naturalny sposób oczyścić nasz układ trawienny, „zdezynfekować” go i zregenerować.
Więcej na ten temat, zobacz nasz film poniżej.

Papaja ma silne działanie antyzapalne. Osoby z autoimmunologicznymi chorobami tak jak np. astmą, reumatyzmem, artretyzmem, a także wszelkimi innym problemami mogą zmniejszyć swoje dolegliwości poprzez codzienne spożywanie papai. Papaja doskonale wspomaga układ odpornościowy i dzięki antybakteryjnym i antywirusowym właściwościom zapobiega i łagodzi przeziębienia, sezonowe infekcje i grypię.

Oto niektóre składniki podane w % zalecanej dziennej dawki.

1 świeża papaja 280 gr zawiera:

Witamina C 220 %

Kwas foliowy 25 %

Witamina A 14%

Magnez 14 %

Potas 14 %

Miedź 13 %

Kwas pantotenowy 10 %