Papaja to owoc tropikalny o niesłychanych właściwościach uzdrawiających i pysznym, delikatnym słodkim smaku. Cały owoc, skórka i nasiona są jadalne. Nasiona mają lekko ostry smak przypominający nieco chrzan dlatego doskonale nadają się jako przyprawa do potraw. Drzewo papai, liście i owoc zawierają liczne enzymy m.in. enzym papainę, która wspomaga trawienie białek.
Dla nas na Zachodzie papaja jest jedynie znana jako owoc jednak w krajach tropikalnych, tam gdzie ona rośnie, wykorzystuje się wszystkie jej części czyli owoc, liście i nasiona. Nasiona i liście papai były i nadal są wykorzystywane w medycynie ludowej jako efektywne lekarstwo na różne choroby, zapalenia, dolegliwości, malarię czy dengę.
Jak i do czego wykorzystać nasiona papai? Już wkrótce na blogu.
Co zawiera papaja?
Papaja jest bardzo bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze. Zawiera bardzo duże ilości antyoksydantów, duże ilości witaminy C, karotenoidy, flawonoidy, witaminę z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, minerały tak jak: potas, magnez, miedź, żelazo i aż 212 organicznych aminokwasów. Zawiera kwas pantotenowy, który jest niezbędny do przetwarzania białek, cukrów i tłuszczy, a także wzmacnia włosy i skórę.
Liczne enzymy zawarte w papai to m.in. papaina, która działa antyzapalnie na żołądek i układ trawienny oraz doskonale wspomaga procesy trawienne. Owoc papai wraz z nasionami i liśćmi ma także silne działanie antynowotworowe.
Na co pomaga papaja?
Chroni przed chorobami serca, utlenianiem się i odkładaniem w żyłach tłuszczy, chroni żyły przed stwardnieniem i uszkodzeniem, zapobiega przed zawałem i wylewem krwi do mózgu, wspomaga także wzrok.
Papaja wywiera bardzo pozytywny wpływ na układ trawienny, zapobiega nowotworom jelita, wrzodom żołądka, pomaga w odbudowaniu ścianek uszkodzonego jelita (IBS), pomaga w likwidowaniu zapaleń w układzie trawiennym, wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu z zalegających toksycznych substancji pokarmowych i uszkodzeń struktury DNA.
Spożywając papaję wieczorem i wstając rano następnego dnia, poczujemy się lekko, ponieważ to co spożyliśmy poprzedniego dnia zostanie dobrze strawione. Dzięki temu niestrawione resztki pokarmów nie zalegają i nie zatruwają naszego organizmu, wręcz przeciwnie, papaja pomaga dobrze i w naturalny sposób oczyścić nasz układ trawienny, „zdezynfekować” go i zregenerować.
Więcej na ten temat, zobacz nasz film poniżej.
Papaja ma silne działanie antyzapalne. Osoby z autoimmunologicznymi chorobami tak jak np. astmą, reumatyzmem, artretyzmem, a także wszelkimi innym problemami mogą zmniejszyć swoje dolegliwości poprzez codzienne spożywanie papai. Papaja doskonale wspomaga układ odpornościowy i dzięki antybakteryjnym i antywirusowym właściwościom zapobiega i łagodzi przeziębienia, sezonowe infekcje i grypię.
Oto niektóre składniki podane w % zalecanej dziennej dawki.
1 świeża papaja 280 gr zawiera:
Witamina C 220 %
Kwas foliowy 25 %
Witamina A 14%
Magnez 14 %
Potas 14 %
Miedź 13 %
Kwas pantotenowy 10 %