Bylica pospolita jest często uważana za chwast. Jest to roślina mało doceniana, a w szczególności na Zachodzie zapomniano o jej wyjątkowych walorach zdrowotnych i smakowych.
Na Dalekim Wschodzie, jest ona bardzo szeroko wykorzystywana jako zioło, składnik w kosmetyce lub w kulinariach. Już od wieków używano jej w chińskiej medycynie, natomiast w Korei i Japonii spożywa się ją bardzo często w daniach i tradycyjnych deserach sporządzonych z ryżu.
Na naszym kanale YouTube: dietadlugowiecznosci, możecie obejrzeć kilka filmów na temat tej rośliny. Poświeciłyśmy jej nieco uwagi ze względu na to, że jest ona bardzo zdrowa, smaczna i jest to roślina długowieczności. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości poprawia trawienie, usprawnia układ trawienny, a zawarty w niej olejek działa antybakteryjnie, antyzapalnie i antywirusowo. Bylica Pospolita jest szeroko dostępna i można ją znaleźć nieomal wszędzie tam, gdzie rosną chwasty. Z naszych filmów możecie dowiedzieć się jak ją zbierać, co z niej zrobić i dlaczego jest ona taka zdrowa.
Podczas naszych badań i wywiadów z nieomal 100 letnimi, mieszkańcami wysp długowieczności, mogłyśmy dowiedzieć się wiele na temat wykorzystania tej rośliny w codziennej diecie. Na podstawie naszych doświadczeń przygotowałyśmy dla was wyjątkowy, autorski przepis z Bylicą Pospolitą.
Składniki:
garść świeżej Bylicy Pospolitej
odrobinę xylitolu lub stewi do osłodzenia
1/2 soku z mandarynki
kilka kropel limonki lub cytryny
2 łyżki wody
Ucieramy zioła, Bylicę Pospolitą w makutrze do ziół, aż do uwolnienia się soku.
Następnie odcedzamy sok i przelewamy go do osobnej miseczki.
Doprawiamy go do smaku xylitolem lub opcjonalnie stewią, sokiem z cytrusa lub w razie konieczności dolewamy do niego wodę. Wszystko razem mieszamy. Sos, dressing możemy wykorzystać do polania sałatki lub możemy go dodatkowo rozcieńczyć z wodą i wypić 30 min po posiłku.
Tego typu mikstura ułatwia trawienie pokarmów i odciąża nasz układ trawienny.