Smaczna kuchnia bieszczadzka
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Smaczna kuchnia bieszczadzka

Każdy turysta obierając cel podróży bierze pod uwagę nie tylko walory wzrokowe miejsca, do którego planuje się udać, ale również jego zalety kulinarne. Zwykle wiedzie go ciekawość poznania nowych smaków, co często pozwala poczuć atmosferę danego miejsca i wczuć się w rolę jego mieszkańca. Jak wiadomo bowiem, uczta przy wspólnym stole zbliża ludzi do siebie.
Bieszczady niewątpliwie mogą pochwalić się wspaniałą kuchnią. Bogactwo naturalnych produktów, które dostarczają lokalni gospodarze sprawia, iż każdy posiłek to niesamowite doznanie. Unikalność kuchni regionalnej, której korzenie wywodzą się z kultury Łemków docenia wielu turystów. Chwalą oni sobie m. in. pierogi z mąki razowej z farszem z kapusty, fuczki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem kapusty, smażone na patelni, czy bandurjanki – placki ziemniaczane polewane śmietaną. Właściciele bieszczadzkich jadłodajni zwracają dużą uwagę przede wszystkim na jakość podawanych potraw, często sami wykonując np. zakwas na żur, czy kisząc kapustę. Niemniej jednak ważny jest dla nich również sposób ich podania. Wszystko to tworzy spójną i apetyczną całość, która zachęca wędrowców do zasmakowania bieszczadzkiej kuchni. A jest ona niezwykle organiczna i wyjątkowo smaczna.