Koktajl truskawkowy jest prawdopodobnie jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych koktajli. Najsmaczniejsze są oczywiście świeże truskawki. Jeśli zrobicie z nich koktajl to będzie on najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny. Niestety nie zawsze jest dostęp do świeżych truskawek i poza sezonem można użyć truskawek mrożonych. Są one mniej słodkie i mniej aromatyczne, ale przy właściwej recepturze koktajl może być równie smaczny.
Jeśli chodzi o składniki odżywcze truskawek, są to jedne z najzdrowszych owoców świata. Oprócz witamin i minerałów zawierają bardzo duże ilości fito-składników i antyoksydantów, wzmacniają pracę serca i żył.
Ten koktajl jest celowo sporządzony z naturalnego kiszonego mleka, aby wzmocnić siłę pozytywnego działania na nasz organizm.
Mleko jest ekologiczne i sfermentowane w warunkach domowych. Takie mleko jest niesłychanie bogate w składniki odżywcze, pozytywnie wpływa na naszą florę bakteryjną, układ imunologiczny, trawienny i alkalizuje ciało.
Pozytywnie wpływa na wzdęcia, usprawnia trawienie, zwalcza wirusy i bakterie, działa antyzapalnie.
Autorski przepis Diety Cud Okinawa.
Przepis na 2 osoby
Składniki:
400gr truskawek
2 szklanki naturalnie ukiszonego mleka*
1 łyżeczka ksylitolu lub odrobinę stewi
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
*Domowy jogurt możemy zrobić z ekologicznego, ukiszonego mleka. Jak go zrobić? Zobacz linki poniżej.