Zielona papaja na długowieczność. Jak usprawnić trawienie za pomocą owocu papai.

0
439
Rate this post

Czym jest zielona papaja?

Wyróżnia się 2-3 rodzaje papai, które są dostępne do spożycia. Papaja żółta lub pomarańczowa oraz zielona. Żółta i pomarańczowa papaja służą jako owoc. Są słodkie, soczyste o miłym delikatnym smaku. Są to dojrzałe formy papai.

Zielona papaja jest zwykłą papają tylko jest niedojrzała. Służy jako warzywo. Jest neutralna w smaku, nie zawiera zbyt dużo cukru, a jej miąższ jest bardzo spoisty i dość twardy. Jest ona mniej soczysta w przeciwieństwie do dojrzałej papai.

Właściwości zielonej papai są bardzo podobne do właściwości żółtej, pomarańczowej papai. Jest jednak mała różnica pomiędzy tymi dwoma owocami i polega ona na tym, że słodka papaja zawiera więcej cukru oraz karotenoidów. Natomiast zielona wersja jest bardziej odchudzająca, mniej kaloryczna i doskonale nadaje się do wszelkiego typu potraw. Jeśli chodzi o zawartość cennych enzymów wspomagających trawienie, to obie wersje są w nie bardzo bogate. Zielona papaja jest ceniona w kulinariach jako dodatek do potraw. Doskonale nadaje się do gotowania oraz wspomaga i ułatwia trawienie pokarmów, a w szczególności tych bogatych w białko.

Wiele ludzi ma problemy z trawieniem. Już po 35 roku życia można zauważyć zmiany w organizmie związane z pogorszonym trawieniem np. białek. Im starszy wiek tym trawienie białek się pogarsza. Dlatego zielona papaja, która jest bardzo neutralna w smaku sprawdza się doskonale w każdej kuchni, a w szczególności jako dodatek do posiłków bogatych w białko.

Jeśli chodzi o słodką wersję owocu, polecam spożywać ją na deser miedzy posiłkami, co dodatkowo ułatwi trawienie zjedzonych pokarmów. Słodka papaja sprawdza się doskonale jako wieczorna przekąska. Spożywana około 2 godziny przed snem, potrafi „oczyścić” nasz układ trawienny ze wszystkiego co spożyliśmy w ciągu dnia. Rano kiedy się zbudzimy będziemy czuć się lekko, a nawet możemy obudzić się głodni. Wszystko dzięki wspanialej papai zawierającej cenne enzymy trawienne.

Co papaja ma wspólnego z długowiecznością?

Poprawne trawienie pożywienia jest kluczowy elementem dobrego zdrowia i długiego życia. Jeśli pożywienie nie jest należycie strawione, zaczyna zalegać w jelitach. Częściowo strawiony pokarm rozkłada się i wszczyna procesy gnilne. Z biegiem czasu, np.  z upływem tygodni i miesięcy, niestrawione resztki pokarmów, a w szczególności białek zamieniają się w kamienną masę, która zalega niższe partie jelit.

Zbyt rzadkie wypróżnianie, mała ilość błonnika, duże ilości cukru w diecie, mleka, nabiału oraz chleba i produktów mącznych, dodatkowo pogarszają już istniejącą sytuację w jelitach. To co spożywamy i to co przyswajamy, jak trawimy i co wydalamy, ma ogromne znaczenia dla naszego zdrowia. Jeśli nasze trawienie jest niewłaściwe, możemy spodziewać się problemów zdrowotnych, które ujawniają się nawet po wielu dekadach życia.

Co to ma wspólnego z papają?

Papaja, jako jeden z bardzo nielicznych owoców świata potrafi łatwo i szybko pomóc nam strawić zjedzone przez nas białko. Spożywana często, najlepiej co dzień lub wtedy, kiedy jemy posiłki białkowe, pomaga naszemu organizmowi dobrze strawić i przyswoić pożywienie. Dobrze strawione  pożywienie nie zalega w jelitach i nie tworzy kamieni jelitowych. Dzięki temu nasz organizm nie jest obciążony zalegającymi, niestrawionymi pokarmami, które rozkładając się w jelitach tworzą szkodliwe dla zdrowia mikro zapalenia.

Jeśli prowadzimy zdrową dietę opierającą się na warzywach, owocach, pozbawioną mąki, mącznych produktów, z małą ilością nabiału, pozbawionej dużej ilości tłuszczy nawet tych najzdrowszych, taka dieta odciąża organizm i ułatwia trawienie pokarmów. Dodatkowo, częste spożywanie papai przyniesie nam ogromne korzyści zdrowotne.

Wiele ludzi  spożywa posiłki tuż przed pójściem spać. Jest to najbardziej niekorzystny nawyk. Nie chodzi bowiem o gromadzenie kalorii. W aspekcie zdrowia wygląda to tak, że spożyte pożywienie zalega wiele godzin w jelitach i nie jest dobrze trawione. Ze względu na leżącą pozycję ciała podczas snu, pożywienie ma utrudnioną drogę przesuwania się w dół, co jest bardzo niekorzystne dla dalszego procesu trawienia. Nigdy nie powinno się kłaść do snu po zjedzeniu posiłku.

Ludzie długowieczni, 100-letnie babcie i dziadkowie z wysp długowieczności spożywają papaję bardzo często. Jest to ich sekret na długowieczność i zdrowie. W moich badaniach nad długowiecznością i wywiadach, które przeprowadziłam  ze starymi ludźmi dobiegającymi 100 lat, staruszkowie zawsze mówili: „jeśli masz problemy z trawieniem, zjedz papaję”.

Gdzie kupić zieloną papaję?

W Polsce zielona papaja jest trudno dostępna. Na pewno nie dostaniecie jej w zwykłym markecie. Należy jej poszukać w nieco innych sklepach np. z żywnością bardziej egzotyczną, dobrych sklepach wegetariańskich online lub dobrych marketach z azjatycką żywnością. Taka zielona papaja może być czasami sprzedawana jako mrożona. Mrożoną, zieloną papaję można wykorzystać do gotowanych dań, natomiast świeżą papaję można wykorzystać do sałatki na surowo. Jeśli podróżujecie do cieplejszych krajów, jeśli mieszkacie za granicą lub się wybieracie gdzieś w podróż, polecam pozaglądać po sklepach, marketach i azjatyckich sklepach lub sklepach z egzotyczna żywnością. Taką papaję można kupić w Europie, ale trzeba wiedzieć gdzie.

Jak obrać zieloną papaję?

Dokładniejszy opis i instrukcja obierania jest dostępna w naszym filmie oraz tutaj.

Zielona papaja jest nieco trudna w obieraniu ze względu na jej śliską powierzchnię. Najbezpieczniej jest ją przekroić na pół i na deseczce obrać daną połówkę obieraczką.

Co zrobić z pestkami papai?

Pestki papai są bardzo wartościową częścią owocu i nie należy ich wyrzucać. Zobacz tutaj co nimi można zrobić.