Część1.
Jogurt sojowy posiada dużo wartości odżywczych. Jest bogaty w wysokiej jakości, łatwo przyswajalne białko, nie zawiera cholesterolu, jest bardzo bogate w witaminy i minerały. Składniki soi m.in opóźniają starzenie, wzmacniają włosy, kości, oczyszczają żyły, obniżają poziom cukru i ciśnienie krwi, działają anty nowotworowo i nie tylko. Jeśli zrobimy jogurt sojowy sami, możemy liczyć na to, że taki jogurt będzie także bogaty w aktywne kultury bakterii.

W Diecie Długowieczności robienie takiego jogurtu nie ma na celu spożywania go na śniadanie z płatkami lub stosowanie jako zamiennika jogurtu sporządzonego z krowiego mleka, nie sugeruje też, że jest to produkt jedynie dla wegetarian. Taki jogurt jest dla każdego, oczywiście za wyjątkiem osób które mają uczulenie na soję.

Jogurt sojowy spożywa się dla zdrowia ze względu na jego bardzo bogate składniki odżywcze i dobroczynne oddziaływanie na ludzki organizm. Mleko sojowe możemy ukisić sami w łatwy sposób, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się świeżym jogurtem bogatym w bardzo aktywne bakterie wzmacniające nasz układ odpornościowy.
Więcej na ten temat możecie posłuchać w naszych filmach poniżej.
Jak wykorzystać taki jogurt i zamienić go w pyszny i zdrowy napój, oraz cenne porady dotyczące winogron, zobacz część 2 tego przepisu.

Autorski przepis Diety Długowieczności, Diety Cud Okinawa.

Przepis na 2 osoby
Składniki:
1 niepełna szklanka dobrej jakości gęstego mleka sojowego, lub mleka sojowego własnej roboty.
1-2 łyżki szczepów bakterii jogurtowych. Może to być dobrej jakości serwatka, jogurt pitny czy zsiadłe mleko. Należy się jednak upewnić czy znajdują się w nich aktywne szczepy bakterii Lactobacillus acidophilus.
Opcjonalnie: mała łyżeczka cukru, nie ma to na celu słodzenie jogurtu,a jedynie stanowi pożywkę dla właściwego rozmnażania się bakterii.

Składniki należy ze sobą zmieszać w miseczce i przykryć folią. Kisić w miejscu z dostępem do światła dziennego. W sezonie letnim kisić w temperaturze pokojowej wynoszącej od ok. 25-35C. W chłodniejszym sezonie lub jeśli temperatura powietrza jest niższa niż 25C należy mleko lekko podgrzać przed kiszeniem (temperatura letnia). W chłodniejszym sezonie kisić mleko z dostępem do ciepłego powietrza. Najlepiej ustawić miseczkę z mlekiem koło piecyka lub kaloryfera.

Długość kiszenia jest zależna od temperatury otoczenia i powinna wynosić od paru godzin do 1 nocy. Jeśli mleko stoi zbyt długo i wolno kiśnie po kilku godzinach będzie nieświeże. Zawsze należy się upewnić czy mleko znajduje się w odpowiedniej temperaturze sprzyjającej szybkiemu rozwojowi bakterii, a także czy znajdują się w nim aktywne szczepy Lactobacillus acidophilus. Jeśli jest ich za mało mleko może wolniej kisnąć. Należy wtedy dolać więcej szczepów bakterii, ponownie wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Jak powinna wyglądać konsystencja jogurtu można zobaczyć w filmie.

Co zrobić z jogurtu sojowego?
Przepisów z jogurtem jest bardzo wiele. W innym filmie można zobaczyć naszą propozycję na pyszny, zdrowy, pitny jogurt z dodatkiem owoców.