Kto powiedział, że musimy jeść jedynie zupę szczawiową?
Szczaw jest równie dobry i o wiele zdrowszy spożywany na surowo. W Diecie Cud Okinawa, Dieta Okinawska wykorzystuje się surowe, dziko rosnące rośliny nieomal do wszystkiego. Dzisiaj proponujemy wam jako jedyni i pierwsi w Polsce nasz wyjątkowy i zdrowy koktajl ze szczawiu, jako jeden z naszych przepisów długowieczności. Jest on lekko kwaśny, orzeźwiający i lekko słodki. Smakuje rewelacyjnie i nikt by się nie domyślił, że znajduje się w nim szczaw.
Osobiście zrobiłyśmy test naszego szczawiowego koktajlu podając go innym do posmakowania . Nikt nie mógł zgadnąć co znajdowało się w naszym koktajlu. Jeden z takich testów możecie obejrzeć w naszym filmie poniżej oraz zobaczyć jak przyrządzić ten pyszny koktajl, który w żaden sposób nie przypomina smaku szczawiu.
Szczaw to niesłychanie zdrowa roślina. W sezonie, kiedy możemy go zerwać tak po prostu z łąki, jest on wtedy najsmaczniejszy i posiada wiele walorów zdrowotnych.
Dziko rosnący szczaw zawiera bardzo dużo witamin i minerałów i jest o wiele bogatszy w substancje odżywcze niż szczaw uprawiany np. z ogródka. Oczyszcza, alkalizuje i detoksykuje organizm. Działa uspokajająco, wspomaga żyły, nerki, wątrobę, trzustkę i układ trawienny.
Szczaw spożywany w mniejszych ilościach (nie kilogramach) jest bezpieczny dla ludzi, którzy nie mają większych problemów zdrowotnych. Zatrucie lub problemy związane ze spożyciem szczawiu u ludzi zdrowych wystąpią jak go spożyjemy 5-15kg na dzień.
Autorski przepis Diety Cud Okinawa
Przepis na 2 osoby
Składniki:
2 gruszki
½ banana
Garść szczawiu
1 łyżeczka miodu
1 szklanka wody
Umyć gruszki, odkroić jedynie brzegi i pokroić je na ćwiartki. Banana obrać ze skórki, szczaw opłukać wodą.
Do miksera wrzucić gruszki, banana i szczaw, zalać je wodą i zmiksować przez ok. 30 sekund.