Ryż Długowieczności Przepis. Ryż z Bylicą Pospolitą.

0
485
Rate this post

Ryż długowieczności z udziałem Bylicy Pospolitej. Jest to jeden z naszych przepisów, a także danie spożywane na wyspach długowieczności. Bylica pospolita jest cennym, bardzo zdrowym ziołem, które niestety przeszło w zapomnienie. Jest ono często wykorzystywane w kulinariach w niektórych krajach azjatyckich. Jest to także zioło wykorzystywane w chińskiej medycynie. Posiada wiele cennych olejków eterycznych, żywicę i gorycz. Składniki tej rośliny doskonale działają na trawienie, leczą wrzody żołądka, łagodzą podrażnienia od wewnątrz organizmu i na zewnątrz. Więcej na ten temat, jak ją zbierać, jak wygląda oraz co z niej zrobić zobacz nasze filmy.

Regeneruje układ trawienny, wątrobę i trzustkę. Na wyspach długowieczności tą roślinę spożywa się bardzo często. Jest ona szeroko dostępna dosłownie wszędzie np. w restauracjach i sklepach. 100 letni dziadkowie i babcie z wysp długowieczności często zbierają tą roślinę wychodząc po prostu za dom i buszując w przydomowych chwastach. Do domu wracają z wiązką bylicy pospolitej, którą potem albo zjadają tak po prostu na surowo lub sporządzając z niej proste, smaczne dania. Rozmawiając ze 100 letnimi babciami z wysp długowieczności poznałam wiele sekretów wykorzystania tej rośliny. Oto jeden z wielu przepisów.

Oto jeden z przepisów diety długowieczności, ryż na parze z bylicą pospolitą.

Jak przygotować parownik?

Potrzebujemy: bambusowy parownik o średnicy 14cm, 1 kartkę papieru, nożyczki, ołówek, ręcznik i wodę. Kładziemy parownik na kartkę papieru, odrysowujemy dno parownika, a następnie wycinamy kółko o nieco mniejszej średnicy od narysowanej linii. Następnie składamy kartkę papieru na 4 części, i następnie na pół i wycinamy po obu stronach ząbki (zobacz film z instrukcją).
Kartkę zanurzamy w zimnej wodzie, lekko przecieramy z nadmiaru wody, a następnie wkładamy na dno parownika.

Składniki:

1.5 miseczki ugotowanego ryżu na sushi
3 gałązki bylicy pospolitej
1/2 łyżeczki białych sezamków
1/2 łyżeczki czarnych sezamków
1/6 łyżeczki soli himalajskiej

Oberwać listki bylicy od łodygi i posiekać na 2 cm kawałki. Ryż przełożyć do większej miseczki, zmieszać z bylicą i przełożyć do parowaru. Następnie do odpowiednio dopasowanego garnka (garnek musi odpowiadać średnicy parowaru, zobacz film), wlać gorącą wodę i postawić na mim parownik.

Parować na małym ogniu przez około 7 minut. Przygotować sezamki i sól mieszając składniki ze sobą. Lekko rozkruszyć sezamki w palcach i wszystko równomiernie posypać na ryż. Danie to pasuje do wszystkich dodatków. Jest bardzo delikatne w smaku i smakuje przepysznie.