Mięta. Herbata z mięty. Przepis. Właściwości miętowej herbaty. Jak pić i parzyć.

0
482
Rate this post

Herbata z mięty to pyszny, orzeźwiający i zdrowy napój. Na wiele sposobów wzmacnia organizm. Poprawia trawienie, orzeźwia, eliminuje stany zapalne, wzmacnia układ odpornościowy, relaksuje ciało i umysł, odświeża oddech i jest pomocna w odchudzaniu. Herbata miętowa wywiera znaczący wpływ na układ trawienny ze względu na zawartość mentolu.
Herbata miętowa jest naparem, który posiada właściwości lecznicze. Zapobiega oraz wspomaga organizm. Taka herbata jeśli jest spożywana regularnie, efektywnie wspomaga metabolizm, udrażnia układ pokarmowy przez co czujemy się lepiej, lżej i zdrowiej. Sprawnie funkcjonujący układ trawienny jest podstawą dobrego samopoczucia. Warto jednak się przekonać i spożywać miętową herbatę jak najczęściej.

Dieta Długowieczności poleca picie takiej herbaty co najmniej 2 razy dziennie po posiłku, między posiłkami lub wieczorem po ostatnim posiłku. Szczególnie ważne jest przygotowanie herbaty ze świeżych liści mięty ze względu na to, że świeże liście posiadają aktywne substancje i olejki, które łatwo uwalniają się po zaparzeniu. Herbata sporządzona ze świeżych listków nie tylko posiada najlepsze walory smakowe, ale także jest najzdrowsza.

Przepis jak przygotować herbatę z mięty na gorąco.

Wrzucamy kilka listków herbaty do szklanki lub kubeczka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 1-2 minuty. Herbatę można przykryć talerzykiem dla szybszego jej zaparzenia. Po wypiciu herbaty listki można spożyć.