Kurki, grzyby leśnie. Lekkostrawny i niskokaloryczny przepis na kurki Dieta Długowieczności.

0
586
Rate this post

Kurki to jedne z najzdrowszych grzybów. Posiadają właściwości odchudzające i zdrowotne (na 100gr 22 kal). Są bogate w białko, witaminy z grupy B, duże ilości antyoksydantów, witaminę D, substancje antyzapalne i antynowotworowe dzięki którym organizm zyskuje na zdrowiu. Tak jak wszystkie inne leśne grzyby zawierają łatwo przyswajalne minerały. Warto spożywać kurki nie tylko dla ich wspaniałego smaku, ale też głównie dla zdrowia.

W przeciwieństwie do innych grzybów leśnych kurki są łatwe w gotowaniu, szybko miękną, a czas ich gotowania lub smażenia jest dość krótki. Kurki są dostępne w okresie jesieni aż do wczesnej zimy, tak więc warto się za nimi rozejrzeć w lesie lub po prostu kupić je w sklepie.

W Polsce przygotowuje się kurki przeważnie z masłem lub śmietaną.
Dieta Długowieczności poleca przepis z kurkami, który jest lekkostrawny, niskokaloryczny, nie zawiera cholesterolu, sprzyja dobremu trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych.

Dokładna instrukcja jak umyć, przygotować i serwować kurki możecie zobaczyć w filmie poniżej.

Autorski przepis Diety Długowieczności, Diety Cud Okinawa.
Przepis na 2 osoby
Składniki:
400gr kurek
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
3 laski szczypiorku
1 łyżka japońskiego sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól i pieprz do smaku

Grzyby umyć i pokroić w paseczki. Pokroić cebulę, szczypiorek i czosnek. Na patelnię wlać olej, włożyć grzyby i czosnek. Smażyć ok. 8 minut po czym
dodać sos sojowy, czosnek, cebulę i doprawić przyprawami. Smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty do momentu odparowania wody. Na sam koniec dodać pokrojony szczypiorek i ściąć go przez ok. 0,5 min.