Herbata z imbiru jak zrobić, przepis.

0
528
Rate this post

Imbir to jedna z najzdrowszych roślin świata o wielorakim zastosowaniu. Chętnie używamy tą roślinę do sporządzenia herbaty. Imbir można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej. W obu przypadkach imbir sprawdzi się doskonale.

Jeśli chcemy sporządzić herbatę z imbiru, najlepiej przygotować taką herbatę w większych ilościach i przechować ją na nieco dłużej w lodówce. Herbatę można pić gorącą, czyli zalać ją wrzątkiem, ciepłą czyli zalać ją wodą poniżej 37C lub np. latem, pić zimną z lodem.
Jeśli chcemy rozgrzać organizm, pobudzić trawienie lub wspomóc leczenie przeziębienia, zaleca się picie herbaty na ciepło. Najlepiej wtedy zalać ją gorącą wodą. Zobacz poniżej film z przepisem.

Oto niektóre z korzyści picia herbaty z imbiru:

wspomaga trawienie, odchudza, rozluźnia mięśnie, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga przyswajanie składników odżywczych, rozgrzewa i pobudza krążenie krwi, udrażnia drogi oddechowe, odświeża oddech, pobudza metabolizm, wzmacnia organizm.

Przepis:
1 korzeń imbiru
3-4 stołowych łyżek organicznego miodu
szklany pojemnik
tarka z drobnymi oczkami

Imbir ścieramy na drobnej tarce i przekładamy wraz z sokiem do miseczki.
Następnie dokładamy 3-4 łyżki naturalnego, organicznego miodu i całość dobrze mieszamy do utworzenia się jednolitej masy.
Bardzo ważne jest, aby imbir dobrze zmieszać z miodem. Jeśli miód będzie dobrze zakrywał imbir, wtedy taką herbatę możemy przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Jeśli miodu będzie mniej w stosunku do imbiru, wtedy herbatę należy spożyć w ciągu kilka dni lub najpóźniej do 1 miesiąca.

Jak zaparzać?

Dla najlepszych korzyści pochodzących z imbiru i w celach rozgrzewających, zaparzać gorącą wodą.
Dla korzyści pochodzących z miodu oraz imbiru, zalewać herbatę lekko ciepłą wodą, poniżej 37C. Taka herbata jest mniej rozgrzewająca.
Dla korzyści płynących z imbiru i miodu oraz dla odświeżenia, dobrego trawienia i wzmocnienia podczas upałów, herbatę zalać letnią lub zimną wodą. Smakuje ona przepysznie z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.