Cherimoya, Czerimoja Griavola – naturalny deser lodowy

0
773
Rate this post

Cherimoya, Czerimoja Griavola – naturalny deser lodowy, Flaszowiec Peruwiański owoce tropikalne, jak jeść, gdzie kupić, jak smakuje, składniki odżywcze. Dieta Długowieczności.

Cherimoya, Flaszowiec Peruwiański, jest jednym z najsmaczniejszych egzotycznych owoców. Pochodzi z subtropikalnych regionów świata, Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach tak jak Ekwador, Peru, krajach Środkowej oraz Południowej Ameryki, na Florydzie, Azji i Europie. Cherimoya jest owocem bardzo nietrwałym, szybko dojrzewa i przejrzewa co sprawia, że bardzo źle znosi długi transport z bardzo odległych miejsc, dlatego w europejskich sklepach można znaleźć Cherimoya importowaną z Hiszpanii.

W Polsce znalezienie Cherimoya przeważnie graniczy z cudem. Wcześniej pisałam na temat owoców papai, dlaczego są one trudno dostępne akurat w Polsce, a są szeroko dostępne w innych krajach Europy (zobacz dlaczego). Podobnie jest z owocami Cherimoya. Ludzie w Polsce są mało otwarci na nowe smaki i nowe owoce, a także często cena niektórych owoców tropikalnych jest wysoka i niestety przez to nie ma na nie zbytu.

Owoce Cherimoya nie są tak bardzo drogie jak np. owoce papai. Ich cena za 1 szt. to ok 4zł, a mimo to są to owoce nadal zbyt mało popularne i dostępne w Polsce. Można je nieraz „upolować” właśnie w sezonie. Udając się do sklepu należy się dobrze rozejrzeć za tymi owocami, ponieważ ostatniej jesieni pokazały się nawet w Biedronce.

Sezon na te owoce trwa od jesieni, przeważnie od października do wiosny, marca i kwietnia.

Jak smakują?

Jest bardzo trudno określić smak tego owocu. Jest on po prostu pyszny. Jeśli kupicie go po raz pierwszy na pewno nie będziecie zawiedzeni. Radzę zaryzykować, otworzyć się na nowe smaki i po prostu spróbować pyszną Cherimoyę. Ma ona bardzo złożony smak. Jest lekko kwaśna nieco podobna do truskawki, słodka, przypominająca mango czy ananasa i pozostawia nutkę kremowych lodów waniliowych. Nie bez przyczyny ten owoc jest także nazywany „owocem lodów”. Jego kremowa konsystencja przypomina lody lub świetnie skomponowany smakowo, wyśmienity deser.

Jak obierać i jak jeść?

Jak go przetworzyć? Zobacz film poniżej.

Cherimoya posiada duże czarne nasiona, które nie są jadalne, a wręcz toksyczne i zjedzone, mogą nam bardzo zaszkodzić. Skórki owocu także nie zaleca się spożywać. Ze względu na bardzo miękki miąższ nie musimy obierać Cherimoya. Wystarczy ją jedynie przekroić na pół i wydrążyć z niej łyżeczką pyszny miąższ. Jeśli jednak chcecie ją obrać należałoby się upewnić, że owoc nie jest zbyt miękki.

Cherimoya szybko dojrzewa i robi się bardzo miękka, dlatego najlepszym sposobem jest właśnie bezpośrednie jej spożycie, tak po prostu za pomocą łyżeczki. Mimo, że owoce są dość słodkie nie są one zbyt kaloryczne. 100gr owocu zawiera ok. 75 kal. Stanowią one doskonalą przekąskę i świetnie zastępują lody, wysokokaloryczne słodycze czy deser. Ich kompleksowy, wyjątkowy i kremowy smak pozostawia na długo uczucie satysfakcji.

Jak kupować?

Cherimoya zbiera się z drzew w stanie zielonym. Następnie, po kilku dniach od zbiorów owoce szybko dojrzewają, robią się miękkie i przejrzewają. Owoce mało dojrzale są zielone i twarde. Zielone owoce należy przechowywać w pokojowej temperaturze i pozwolić im nieco zmięknąć i dojrzeć. Najsmaczniejsze owoce Cherimoya są średnio miękkie i lekko brązowe z zewnątrz. Mogą być także zielone z lekkimi brązowymi plamkami. Jeśli są zbyt brązowe i zbyt miękkie, świadczy to o tym, że są już przejrzałe. Nie polecam ich kupować. Po przekrojeniu mogą być one ciemne wewnątrz i niesmaczne.

Składniki odżywcze i lecznicze właściwości.

Zawierają witaminę C, E, antyoksydanty, błonnik, witaminy z grupy B w tym duże ilości wit. B6, aż 20% zalecanej dziennej dawki, dobrze zbalansowane ilości sodu i potasu. Zawierają także większe ilości minerałów w stosunku do wagi. Są bogate w magnez, żelazo, mangan, miedź, fosfor. Posiadają właściwości antynowotworowe, antybakteryjne i wzmacniają organizm.