Bieszczadzkie jedzenie
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bieszczadzkie jedzenie

Wyjeżdżając w dane miejsce tradycją jest spróbowanie lokalnych przysmaków. Każdy region ma swoje charakterystyczne potrawy, bardziej lub mniej smaczne. Kuchnia stała się ważnym elementem turystyki. Co więc jeść będąc na urlopie w Bieszczadach? Zamiast szukać pierwszej lepszej pizzerii, spróbuj tutejszego jedzenia. Na smak Bieszczad składa się kuchnia wielu kultur, gdyż te tereny zamieszkiwane były przez Żydów, Bojków, Łemków i Polaków. Każda z nich zostawiła coś po sobie. Każdy turysta, nawet o najbardziej wymagającym podniebieniu znajdzie coś dla siebie. Do tradycyjnych bieszczadzkich potraw należą: pierogi z kaszą gryczaną (krysze), placuszki z kiszoną kapustą (huczki), kleik mączny z masłem (mastyło), gęsta kasza pszenna z owocami, pierogi z mąki razowej z nadzieniem z kapusty, zacierka na soku z kwaszonej kapusty (kwasówka), kapusta z fasolą, grochem albo kwaszona, zacierka na mleku z roztopioną bryndzą (maczanka), żur z mąki owsianej (kisełycia) jedzony z ziemniakami oraz polewki z suszonych owoców. Brzmi bardzo folklorystycznie. Dania tradycyjne, proste i bardzo pożywne są charakterystyczną cechą Bieszczadów. Warto zasmakować się w tym regionie, aby dobrze zapoznać się z kulturą i życiem tutejszej ludności.